Министър-председателят Кирил Петков ще поднесе венец пред паметника на Гоце Делчев

...
Министър-председателят Кирил Петков ще поднесе венец пред паметника на Гоце Делчев
Коментари Харесай

Петков ще поднесе венец пред паметника на Гоце Делчев в София

Министър-председателят Кирил Петков ще сервира венец пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина на следващия ден, петък, 4 февруари. Заедно с премиера ще бъде и краткотрайно ръководещият посолството на Република Северна Македония в България Владимир Кръстевски, оповестяват от държавната пресслужба.

Премиерът Петков ще взе участие в събитието след края на блиц контрола в Народното събрание.

На 4 февруари, когато се отбелязва 150 години от рождението на огромния бунтовник Гоце Делчев, от македонска страна няма да участват на нужното политическо равнище при полагането на венец от българската делегация, отпред на която е външният министър Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде в църквата „ Свети Спас “ в Скопие, съобщи БГНЕС.

Официалното пояснение от управляващите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и министър председателят Димитър Ковачески са на посещаване в чужбина. Към този миг няма информация, че някой от тях ще се върне по-рано, с цел да вземе присъединяване в взаимното поклонение.

В българската делегация ще има депутати и заместник-министри.

По неофициална информация, проруската и прокомунистическа партия „ Левица “ готви провокации по време на церемонията.

След подписването на Договора за другарство и добросъседство на 1 август 2017 година министър председателите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

През 2018 година президентът Стево Пендаровски в телевизионно изявление призна, че Гоце Делчев самичък се е определял като българин.

Вчера изцяло изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев намерено прикани за заледяване на работата на комисията.

Миналата седмица министър председателят Кирил Петков заяви, че с неговия сътрудник Ковачевски са се договорили до края на месец май да има най-малко три съвещания на тази комисия. По време на чуването в Народното събрание в отговор на въпрос на някогашния посланик №1 Екатерина Захариева, Кирил Петков заяви, че се готви взаимно отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР